2011-11-30 / 21:13:56 / FOTOTIPS: Ljuseffekter

Hej bloggen! Idag tänkte jag köra igång med mitt första fototips. 
Det kommer handla om hur man gör snygga ljuseffekter med hjälp av lång slutartid. Såhär kan det till exempel se ut:

Har man viss kameravana så är detta inget svårt alls, det är egentligen en ganska simpel grej. Men väldigt roligt och väldigt effektfullt!

Du behöver det här (förutom en kamera då..):
Ficklampa / något som lyser
Ett mörkt rum

Kamerainställningar:
Sätt kameran på självutlösare, eller fjärrutlösare om du har en fjärrkontroll.
Ställ in kameran i läget där du kan välja slutartid, slutartidsförval som det heter. Om du inte vet hur du gör detta kan du ta en titt i instruktionsboken. På enklare Nikon-kameror ställer man in slutartidsförval enligt bilden nedan - man vrider helt enkelt ratten till den lilla S-symbolen.

Gör så här:
I slutartidsläget kan man, som sagt, välja slutartid. Välj en lång slutartid, gärna flera sekunder eller längre.
Sedan är det bara att ta bilden. Vill du till exempel ha ett hjärta, som i exempelbilden ovan, gör du en hjärtformad rörelse i luften med ficklampan. Det är som att måla i luften.

Det finns oändliga varianter på den här tekniken. Experimentera! Använd olika sorter lysande föremål - du kan till exempel prova med levande ljus eller varför inte tomtebloss. Du kan använda flera lampor samtidigt om du vill (beroende på hur många händer du har, förstås). Prova i dagsljus eller i halvmörker. Gör olika snabba rörelser... Var påhittig, så blir det roligare!

Var det något ni inte förstod? Hojta till så hjälper jag.
2011-11-29 / 19:02:17 / Tycker du att du är vanlig? Tycker inte jag

Galet bra låt! Vår danstränare spelade den, och jag föll direkt. Den är rätt sjuk egentligen. Men som sagt, galet bra. Galet.

Panda Da Panda - Speciell


panda da pandas sångare
2011-11-28 / 15:40:35 / Storm

Hej! Förhoppningsvis har ingen Blekingebo missat stormen inatt. I morgontidningen läste jag att ett tak hade blåst av i Olofström. Ett tak, liksom..? Hur?! Det stod även att om det blåser över 32,7 m/s så är det orkan, och ute på Östersjön blåste det 35 m/s. Det var alltså orkan inatt. Fy... Jag trodde nästan att huset skulle blåsa iväg, så mycket som det tjöt och knakade. 9000 hushåll blev dessutom utan ström under kvällen. Stackarna.. Vi hade tur som klarade oss undan allt sådant. 
Nä, nu måste jag tyvärr ge mig iväg. Konfirmation och träning som gäller. Ha det braa!
2011-11-27 / 13:31:41 / Första advent

bildkälla: weheartit.com
Äntligen! Äntligen är det jul. Nästan i alla fall.
Vi har dammat av våra tomtar & ljusstakar och pyntat hela huset i takt till de bästa jullåtarna. Mys! Lite senare blir det även julskyltning i stan med några fina vänner. En underbar början på årets härligaste tid. Jag svävar på små lyckomoln just nu, i min egen juliga värld... Älskar detta!
Oavsett vad ni ska hitta på idag, önskar jag er en suverän första advent med massa mys & god mat & allt annat som hör till. Kraaaamar 
2011-11-26 / 18:29:05 / Iskallt

Tjo! Är tillbaka från skogen & Salsjön där jag tillbringat större delen av min dag. Gissa vad jag gjorde där? Tro det eller ej, men jag badade i sjön! 5 grader! Fem ynkliga små iskalla grader celsius. Att bada utomhus i november, dagen innan första advent till och med, det är det inte många som gjort! Känner mig överdrivet stolt, haha. Jag skrek som en galning, jag snubblade och trillade på bryggan, bikinin åkte nästan av och mina tår domnade bort - det var lite kaos just i det avgörande ögonblicket. Men det gick bra. Kändes som 'tusen nålar' ungefär, så det var skitskönt, verkligen...
Nu sitter jag här, torr och varm på fast mark. Mamma kommer snart tillbaka med lite hälsosam lördagsmat - kebab. Yummi! Laddar upp för en skön hemmakväll med bra en film. Hoppas ni får en lika mysig kväll som jag ska ha, puss 

några bilder från dagen. friluftsmänniskor vi äro allihopa, allihopa, tralalala


Jag har dessutom fått designen att fungera nu (headern syns)! Är superglad! Åtminstone fungerar allt som det ska på denna datorn. Fick ändra lite småsaker bara. Säg väldigt gärna till om det funkar/inte funkar för er! Det vore jättebra om ni gjorde det, så att jag vet om jag ska ändra någonting.2011-11-25 / 16:42:48 / Dreamcatcher

två bilder på min drömfångare (som faktiskt fungerar om man tror på den tillräckligt mycket. och det gör jag)
Hej vänner! 
Vad gör ni en fredag som denna? Jag ska strax ta mitt pick&pack och åka till mormor och morfar för en myskväll/övernattning. Imorgon bitti ska vi åka ut med några kompisar till Salsjön. Bastu och ett isigt novemberbad! Fast nä.. Kanske inte "bad". Lite mer "stå-och-fega-på-bryggan-och-dö-av-kyla". Eller jag vet inte. Kameran ska med i vilket fall som helst, så jag hoppas på lite fina bilder från skogarna!
Nu måste jag gå. Vi hörs imorgon när jag kommit hem! Ha det fint 2011-11-23 / 20:29:30 / Hjälp!

random arkivbild
Hallåalla! Ytterligare designproblem. Igår fick jag reda på att min header inte syns i Internet Explorer. Har gjort designen i Google Chrome och det är där bloggen ses bäst. Min absoluta favoritwebbläsare, faktiskt! IE är ganska kasst. Men om ni har IE, vore det super om ni kunde berätta för mig om headern syns eller ej? Eller ännu bättre, om ni vet varför det är såhär? Jag får panik...


Ni kanske förstår att jag vill att detta ska fixa sig innan jag börjar blogga på allvar. Jag gör vad jag kan, men jag är verkligen nybörjare på det här.. All form av hjälp & tips uppskattas väldigt mycket. 
Bara så att ni är medvetna om hur det ligger till, och varför bloggen möjligtvis ser lite konstig ut. Men det löser sig nog snart!
Har ni IE och vill se hur headern ser ut, titta i Google Chrome. Firefox funkar nog också!


Kram på er. 2011-11-21 / 15:38:44 / Vad tycker ni?


Hejsvejs därute! Det här blir väl mitt första "riktiga" inlägg på den här bloggen, antar jag. Mest för att testa hur det är. Jag har lite ont om tid just nu, så det får bli en snabb uppdatering!
Det skulle vara kul att veta lite vad ni tycker om den nya bloggen, så jag har gjort i ordning ett röstningsformulär här nedan. Det är bara att kryssa i det svarsalternativ ni tycker! Lätt som en plätt. 

webvoter-omröstning
Gillar du den nya bloggen?

Bra
Dålig
Sådär

Se resultat

Nu måste jag tyvärr sticka. Konfirmation nästa! Det ska bli spännande att se vad ni tycker, så rösta på bara! Kraam2011-11-06 / 20:57:55 / En nystart

Hej på er, och jättevälkomna sagajessica.webblogg.se! Hoppas ni gillar den nya bloggen lika mycket som jag gör. Nu börjar allt om från noll. Jag är supertaggad! 

Ni har säkert en del funderingar och frågor kring flytten. Undrar ni över något är det bara att slänga in en kommentar eller maila mig. Jag ska bara snabbt klargöra ett par saker som ni kanske undrar:

Designen är gjord av mig! Den är lite enklare och mer originell än den förra, och personligen tycker jag att den blev jättesnygg. Särskilt då jag är nybörjare på området.
Min gamla blogg, sagajessica.blogspot.com kommer att finnas kvar ett tag till. Jag vill att alla gamla läsare ska hinna flytta över innan jag tar bort den. Dessutom är den full av minnen och annat som jag inte bara vill radera pang-bom på en gång, haha.

Ja, det var nog allt, antar jag. Allt för den här gången i alla fall - jag lovar, det kommer mer! Mitt huvud är fullt av planer för den här nya bloggen, & det vore toppen om ni ville stanna och ta del av dem. Puss, vi hörs snart igen! 
RSS 2.0